Και άλλοι Μουλατσιώτες…

Οι συμπατριώτες μας από τα προεπαναστατικά χρόνια έφευγαν από το χωριό και πήγαιναν σε άλλα μέρη για εύρεση εργασίας. Οι περισσότεροι πήγαν στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στη Ζάκυνθο, στην περιοχή της Αιγείρας και γενικότερα σε όλη την Πελοπόννησο.

Εκείνα τα χρόνια γίνονταν γνωστοί εκεί που έφταναν, από το χωριό καταγωγής τους το Μουλάτσι. Πολλοί έμειναν σε αυτά τα μέρη και έχουμε το φαινόμενο σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με το επώνυμο Μουλατσιώτης, όσους έχουμε γνωρίσει και συζητήσει όλοι ξέρουν ότι η καταγωγή τους είναι απ το χωριό μας και από διαφορετικές οικογένειες. Μουλατσιώτη στο επώνυμο, συναντάμε στη Σπάρτη, στην Καλαμάτα, στην Μεσσήνη, στο Λεωνίδιο, στου Βλαχιώτη, στην Κορώνη, στα Βουνάρια, σε χωριά της Πυλίας, στη Μηλίτσα, στην Πάτρα, στην Αμφιλοχία, στην Φωκίδα, στη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Ο Ηγούμενος Νεκτάριος Μουλατσιώτης γνωρίζει ότι κατάγετε από την οικογένεια Σπηλιόπουλου. Στους Βουτιάνους Λακωνίας συναντάμε το επώνυμο Μουλατσιώτης σε αρχείο με ονόματα των εκεί επαναστατημένων Ελλήνων, τον Παναγιώτη Μουλατσιώτη να συμμετέχει στη μάχη των Βερβένων στις 18 Μαΐου 1821, τον Γεώργιο Μουλατσιώτη να εντάσσετε σε προεπαναστατική ομάδα το 1775. Στις Γούβες Λακωνίας την 1η Απριλίου 1943 οι Γερμανοί εκτελούν τον Ηλία Μουλατσιώτη. Στο ίδιο χωριό παρακρατικοί τα Χριστούγεννα του 1947 σκοτώνουν τον Λάμπρο Μουλατσιώτη του Ιωάννη.

Στις 13 Νοεμβρίου 1944 στη μάχη στο Γεράκι Λακωνίας ανάμεσα σε χωροφύλακες και αντάρτες σκοτώνεται ο χωροφύλακας Αθανάσιος Μουλατσιώτης του Γεωργίου. Στον εκλογικό κατάλογο το 1872 του χωριού Αλεποχώρι Λακωνίας βρίσκουμε τον Αναστάσιο Μουλατσιώτη του Γεωργίου 39 χρονών γεωργό στο επάγγελμα. Μουλατσιώτης λεγότανε και ο Βαγγέλης Παναγόπουλος που τον σκότωσαν οι Γερμανοί στη είσοδο του χωριού Καρυά Αργολίδας όπου είχε πάει για δουλειά παντρεύτηκε και έμεινε εκεί, το σημείο που τον σκότωσαν, οι ντόπιοι το λένε η Στροφή του Μουλατσιώτη, όπου έχει στηθεί μνημείο από το Σύλλογο του χωριού μας τον Αύγουστο του  1996.

Πριν μερικά χρόνια, επικοινώνησε μαζί μας ο Αθανάσιος Φουρλής από την Φλωρεντία της Ιταλίας, ψάχνοντας να βρει τις ρίζες της οικογένειάς του. Ήξερε από τους προγόνους του ότι ο γενάρχης της οικογενείας του Αθανάσιος Φουρλής έφυγε από το χωριό γύρω στα 1790 σε ηλικία 16 - 17 χρόνων και πήγε προς τα χωριά μετά την Ανδρίτσαινα, κατέληξε σε ένα ορεινό χωριό, την Μίνθη Ηλείας, έπιασε δουλειά κοντά σε έναν μάστορα κτίστη, γρήγορα έμαθε τη δουλειά και από μαστορόπουλο έγινε καλός μάστορας. Εκεί ο Αθανάσιος Φουρλής παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια, μετά την επανάσταση αρκετοί κάτοικοι αυτού του ορεινού χωριού κατέβηκαν στα παράλια της Ηλείας στη Ζαχάρω, ανάμεσα τους αρκετοί με το όνομα Φουρλής όπου τους συναντάμε και σήμερα. Οικογένεια Φουρλή υπάρχει και στην Καβάλα, έχει έρθει σε επικοινωνία ο Ηλίας Λάμπρου Φουρλής μαζί τους και τον διαβεβαίωσαν ότι κατάγονται από τη Ζαχάρω, άρα και αυτοί η ρίζα τους είναι το Μουλάτσι.

Η περίπτωση του Γεωργίου Μουλατσιώτη στους Βουτιάνους το 1775 και του Αθανασίου Φουρλή στη Μίνθη μας φανερώνουν ότι η κινητικότητα των συμπατριωτών μας για εργασία είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν την επανάσταση του 1821.

Βλ. και Εισαγωγή στην Γενεαλογία…

Το σχόλιό σας...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *